Pri planiranju oblikovanja stanovanja, naj bo kuhinja na prvem mestu

Ko se lotimo oblikovanja, ki vključuje načrtovanje in ustvarjanje, kako bo kuhinja funkcionalno zgledala, najprej razmislimo o svojih željah. Seveda je pomembno, da  je prostor za pripravo jedi tudi estetsko privlačen. To ni samo prostor za kuhanje in pripravo hrane, ampak tudi prostor za druženje.

Pri oblikovanju kuhinje smo posebej pozorni na postavitev elementov in razporeditev. Vedno začnemo z določitvijo optimalne postavitve vseh elementov, ki jih kuhinja obsega. Pri tem moramo vedeti, kakšen je naš razpoložljiv prostor. Klasične postavitve kuhinje so v obliki črke L ali U-oblike, vse več ljudi pa se odloča za otok na sredini. Pomembno je, da pri oblikovanju vključimo smiselno razporeditev elementov. Kuhinjskih elementov je veliko, od tega kakšna bodo pomivalna korita, kje se bo nahajal štedilnik in hladilnik. Tudi delovne površine morajo biti skrbno izbrane, tako da omogočajo enostavno in logično delo v kuhinji. Mogoče se nam na začetku ne zdi, ampak je pri oblikovanju kuhinje ključno zagotoviti funkcionalnost. To pomeni, da morajo biti prostori za shranjevanje, delovne površine in kuhinjski aparati uporabno postavljeni v prostor in enostavno dostopni. V zadnjem času ima kuhinja večina predalniki z mehanizmi za mehko zapiranje. Tudi police so večinoma izvlečne z nastavljivimi mrežami.

Pri planiranju oblikovanja stanovanja, naj bo kuhinja na prvem mestu

Proizvajalci sledijo zadnjim modnim trendom, potrebam potrošnikom in tako izbiramo med raznovrstnimi stili, barvami in materiali. Odvisno kaj nam ustreza, kakšen je naš okus in kakšno stanovanje imamo. Nekateri prisegajo klasičnemu stilu oblikovanja, tako da ima kuhinja čim naj zunanjih elementov, medtem ko drugi imajo vse v zunanjem vidnem delu kuhinje. Materiali naj bodo kakovostni, da ne potrebujemo v kratkem času zamenjati delovnih površin. Naj bodo enostavni za čiščenje in vzdrževanje. Izbira barv lahko vpliva na počutje v kuhinji, svetle in nevtralne barve ustvarjajo občutek večjega prostora. Žive barve dodajo poudarek in osebno noto. Pri oblikovanju ne pozabimo, da mora imeti kuhinja dobro osvetljenost. Lahko uporabimo različne vrste svetil, večinoma vgradne luči nad delovnimi površinami.

Če izbirate kuhinjo za svoj dom, si lahko ponudbo ogledate tukaj.